
Rață întreagă la cuptor cu portocale
Friptura din rață întreagă la cuptor cu portocale este din ce în ce mai apreciată în perioada sărbătorilor și cu siguranță un real succes încă de la prima bucată de carne savurată. Portocalele frăgezesc carnea datorită sucului acid până când aceasta se desprinde de pe os iar pielea devine rumenă și crocantă.

Se spală și se curăță pielea după care se tamponează cu șervețele absorbante.
Se așează rața într-un recipient rezistent la temperaturi ridicate apoi se condimentează cu sare din abundență și piper. Sarea și piperul nu doar că vor intra în piele care se va rumeni dar va pătrunde până la carne.
Se rade fin coaja unei portocale și apoi se storc 2 portocale. Umplem rața cu sferturile de ceapă dar și cu bucăți de portocale.
Rața se masează bine cu untura aromată, astfel încât să ajungă peste tot. O portocală se spală bine, se taie felii și se așează peste rață protejând piepul în timpul coacerii.
Se lasă la marinat cel puțin 2 ore la temperatura camerei sau la frigider cel puțin 8 ore într-o pungă bine închisă sau recipient cu capac.
Dacă o păstrați la frigider la marinat să o scoateți cu 2 ore înainte de coacere pentru a ajunge treptat la temperatura camerei. Daca o țineți peste noapte la marinat este important sa o scoateți din frigider cu 2 ore înainte de coacere ca să aibă timp să ajungă la temperatura camerei.
Se încinge cuptorul la 180-200C și se lasă la copt cca. 60 minute cu o folie de aluminiu deasupra vasului.
După 60 de minute se scot feliile de portocale coapte, se pensulează bine cu sosul din tavă și se mai lasă la copt maxim 30 de minute la 160-180C.
Se scoate din cuptor, se învelește cu o folie de aluminiu și se lasă la odihnit 15 minute.
Apoi se servește. Poftă bună!
Ingrediente
Preparare
Se spală și se curăță pielea după care se tamponează cu șervețele absorbante.
Se așează rața într-un recipient rezistent la temperaturi ridicate apoi se condimentează cu sare din abundență și piper. Sarea și piperul nu doar că vor intra în piele care se va rumeni dar va pătrunde până la carne.
Se rade fin coaja unei portocale și apoi se storc 2 portocale. Umplem rața cu sferturile de ceapă dar și cu bucăți de portocale.
Rața se masează bine cu untura aromată, astfel încât să ajungă peste tot. O portocală se spală bine, se taie felii și se așează peste rață protejând piepul în timpul coacerii.
Se lasă la marinat cel puțin 2 ore la temperatura camerei sau la frigider cel puțin 8 ore într-o pungă bine închisă sau recipient cu capac.
Dacă o păstrați la frigider la marinat să o scoateți cu 2 ore înainte de coacere pentru a ajunge treptat la temperatura camerei. Daca o țineți peste noapte la marinat este important sa o scoateți din frigider cu 2 ore înainte de coacere ca să aibă timp să ajungă la temperatura camerei.
Se încinge cuptorul la 180-200C și se lasă la copt cca. 60 minute cu o folie de aluminiu deasupra vasului.
După 60 de minute se scot feliile de portocale coapte, se pensulează bine cu sosul din tavă și se mai lasă la copt maxim 30 de minute la 160-180C.
Se scoate din cuptor, se învelește cu o folie de aluminiu și se lasă la odihnit 15 minute.
Apoi se servește. Poftă bună!